Zaterdag 20 mei 2023, 15:00
Den Haag: Paleiskerk

The People United

Reflections

Reserveer kaarten

Kaartjes:  € 10 – € 27,50

Antonii Baryshevskyi piano

Programma

Boris Lyatoshinsky
Reflections, opus 16
Preludes
Valentin Silvestrov
Tweede pianosonate (1975)
Kitsch-Musik 
Svyatoslav Lunyov 
Delen uit pianocyclus Mardongs
Etudes 

Drie Oekraïense componisten

Kort na de Russische invasie in Oekraïne verhuisde meesterpianist en meervoudig concourswinnaar Antonii Baryshevskyi naar Amsterdam. Als artist in residence maakte hij al een aantal keren in onze concerten een verpletterende indruk. 

Baryshevskyi is de best denkbare pleitbezorger voor Oekraïense pianomuziek. Hij speelt de overrompelende pianocyclus Reflections en de romantische Preludes van Boris Lyatoshinsky, de meest toonaangevende Oekraïense componist in de eerste helft van de 20e eeuw. Een van zijn prominentste studenten is Valentin Silvestrov. Hij begon zijn carrière met complexe avantgarde-stukken. Uit die avontuurlijke periode is zijn Tweede sonate een onbetwist meesterwerk. Later is hij gaan componeren in de dromerige van nostalgie vervulde stijl, die je uit duizenden herkent. Met een beetje zelfspot publiceerde hij zijn vierdelige cyclus Kitsch-Musik

Een geestverwant is Svyatoslav Lunyov, die nog tamelijk weinig gespeeld wordt. Maar het kan niet anders of dat verandert. Zijn muziek is briljant en origineel. In Mardongs brengt hij hommages aan collega-componisten. ​Zijn Etudes zijn voor de pianist een enorme uitdaging.