Vrijdag 19 mei 2023, 20:15
Den Haag: Paleiskerk

The People United

Music for Change

Reserveer kaarten

Kaartjes:  € 10 – € 27,50

New European Ensemble
Hanna Shybayeva piano
Konstantyn Napolov slagwerk
Maya Fridman cello

Programma

Maxim Kolomiiets
Reflections of Emptiness  voor slagwerk en piano wereldpremiere
Victoria Vita Poleva
Shades voor slagwerk, altviool en piano
wereldpremière
Evgeny Kissin 
Cellosonate 
Nederlandse première
Oxana Omelchuk
Nocturne voor ensemble en elektronica
Kanstantsin Yaskou 
Ludus Mobilis, nieuwe versie voor negen musici
wereldpremière

Maya Fridman organiseert met haar eigen Stichting Trida benefietconcerten voor Oekraïne. Hanna Shybayeva is actief in de organisatie Music for Belarus die politieke gevangenen en hun families ondersteunt. Na afloop geven ze een presentatie over hun organisaties.

Een universele taal

Muziek kan aansporen tot verandering en verbroedering. Vanuit die drijfveer treden Hanna Shybayeva, Maya Fridman en Konstantyn Napolov graag met elkaar op. Ze verhuisden vanuit respectievelijk Minsk, Moskou en Odessa naar Nederland. De Russische inval in Oekraïne heeft hun leven overhoop gehaald. Maar ze zijn vastberaden om te tonen dat muziek verschillen kan overbruggen, omdat musici dezelfde taal delen. 

Met het Haagse New European Ensemble presenteren de drie musici een premièreprogramma. Op het programma staan gloednieuwe werken van Maxim Kolomiiets en Victoria Poleva, twee toonaangevende Oekraïense componisten. Maya Fridman presenteert de Nederlandse première van de Cellosonate van Evgeny Kissin. De wereldberoemde uit Rusland afkomstige meesterpianist neemt krachtig stelling tegen de oorlog, ook met zijn composities.

Oxana Emelchuk en Kanstantin Yaskou zijn Belarus ontvlucht. Yaskou gold als een boegbeeld van de nieuwe muziek in zijn geboorteland. Ook in ballingschap blijft hij componeren. Het New European Ensemble speelt de première van Ludus Mobilis in een nieuwe versie voor negen musici.