Donderdag 18 mei 2023, 20:15
Den Haag: Paleiskerk

The People United

Different Trains

Reserveer kaarten

Kaartjes:  € 10 – € 27,50

Animato Kwartet

Programma

Steve Reich

Different Trains

Henriette Bosmans

Strijkkwartet

Anton Webern

Fünf Sätze für Streichquartett, opus 5

Joël Waterman

Moonset

Joseph Haydn

Der Sonnenaufgang
Uit Strijkkwartet in Bes-groot, opus 76/4

Parallelle treinreizen

Steve Reich componeerde met Different Trains voor strijkkwartet en tape een van zijn beste werken. ​Het stuk beeldt de treinreizen uit die Reich tijdens de oorlogsjaren maakte om zijn gescheiden ouders te bezoeken, terwijl in Europa de deportatietreinen reden. In het strijkkwartet hoor je de treinen voortrazen, via de tape klinken orkestrale geluiden, de menselijke stem, perron- en treingeluiden, bellen en sirenes. Een minimal-music-klassieker die je een half uur op het puntje van je stoel houdt.

Het Animato Kwartet combineert Reichs meesterwerk met werken van Henriette Bosmans, in de oorlogsjaren een verboden componist, net als Anton Webern. Joël Waterman blikt terug op zijn Joodse familiegeschiedenis in zijn strijkkwartet Moonset, tevens een hommage aan de beroemde zonsopgang in Haydns kwartet, die ook op het programma staat. 

Jury Dutch Classical Talent
“Vier topspelers met een bruisende energie, ze pakken je in vanaf de eerste noot! Het kwartet staat in dienst van elkaar én van de muziek en is de grote belofte van de Nederlandse strijkkwartetten.”