A portrait of the Ukrainian composer Maxim Shalygin
Zaterdag 18 februari 2023, 16:00
Filmhuis Den Haag

Rondom Maxim Shalygin

Raising Waves

Programma

Raising Waves (2023), première van een filmportret over Maxim Shalygin

Regie: Anastasiia Suprun-Zhyvodrova
Oekraïne, 2023
99 min
Oekraïens, Russisch, Engels gesproken

Een filmportret

In samenwerking met Filmhuis Den Haag brengen we het filmportret Raising Waves in première. De Oekraïense filmmaker Anastasii Suprun-Zhyvodrova volgde Maxim Shalygin met haar team naar Dniprodzerzhynsk, waar hij opgroeide in een reusachtige flat. Om het deprimerende uitzicht te overwinnen creëerde hij voor zichzelf een eigen wereld die hij wilde vertalen naar muziek. Hij ging compositie studeren in Kyiv en raakte gegrepen door de muziek van Louis Andriessen. Dat spoorde hem aan tot een vervolgstudie in Den Haag. Hij is er blijven wonen en uitgegroeid tot een van de markantste componisten in ons land. 

De filmploeg volgde Maxim Shalygin in Den Haag, bij festival Dag in de Branding, waar de camera’s meedraaiden bij de première van Severade voor 9 celli. Ook bezochten zij met hem het Kunstmuseum, waar hij graag inspiratie opdoet, en zijn huis, waar hij componeert. Een kleurrijk portret. Zijn opvattingen over muziek en componeren bespreekt hij volop met de musicoloog Stanislav Nevmerzytskyi. 

“Creativity is an unconscious act of insanity, in a burst of which the truth is born. No matter how beautiful or disgusting it may seem to people far from madness, its value is beyond doubt, both for the author and for those able to sense its invisible beauty. After all, gratitude for endless trials and suffering brings joy and blissful emptiness …” 

Maxim Shalygin