Woensdag 9 maart 2022, 20:00
Den Haag: Paleiskerk

OP ZOEK NAAR DE VERLOREN TIJD

Liszt’s sprong in het duister

geweest

Kaartjes:  € 10 – € 27,50

Nikola Meeuwsen piano

Programma

Johann Sebastian Bach

Partita nr. 1 in Bes-groot, BWV 825

Dmitri Sjostakovitsj 

Pianosonate nr. 2 in b-klein, opus 61

Franz Liszt 

La notte
Pianosonate in b-klein

Een ode aan de nacht

Nikola Meeuwsen staat als opkomende pianist volop in de aandacht: op tv, in festivals en onlangs bij het Residentie Orkest als solist in Clara Schumanns pianoconcert. In dit solorecital in zijn thuisstad Den Haag speelt hij werken waarin Liszt een sprong in het duister waagde. Omdat een avondvullend recital mogelijk is, zonder avondklok voor het theater, breidt hij zijn programma uit met Bachs Eerste partita en Sjostakovitsj’ Tweede pianosonate.

Liszt baseerde zijn pianostuk La notte op het gelijknamige grafmonument van Michelangelo: in de Medici-kapel in Florence. Hij schilderde de nacht en was zo gesteld op het stuk dat hij het wilde laten klinken op zijn eigen uitvaart. Liszt liet in het midden wat hij met zijn iconische Sonate in b-klein wilde uitdrukken. Sommige biografen zien in de sonate een titanische strijd tussen de krachten van het duister en het licht. Volgens de pianist en musicoloog Charles Rosen zou Liszt onnavolgbaar de destijds populaire gothic novels (griezelromans) hebben vertaald naar muziek. 

My sleep is dear to me, and more dear this being of stone, As long as the agony and shame last. Not to see, not to hear is for me the best fortune. So do not wake me! Speak softly. 

Michelangelo Buonarroti: La notte