Vrijdag 11 maart 2022, 20:00
Den Haag: Paleiskerk

rondom messiaen

Vingt regards sur l’Enfant-Jésus

geweest

Kaartjes:  € 10 – € 27,50

Alfonso Gómez piano

Olivier Messiaen

Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus

Een tour de force

Met zijn Vingt Regards sur l’Enfant Jésus schreef Olivier Messiaen een verpletterend meesterwerk, een twintigdelige cyclus van maar liefst twee uur. De muziek vraagt van de pianist het uiterste: van fluisterzachte akkoorden vol mysterie tot overweldigende extase waarin de fortissimo’s de vleugel omtoveren tot een klankkathedraal.

Ralph van Raat zou de Vingt Regards spelen. Helaas moesten we de concerten vanwege de lockdown verplaatsen naar maart en bleek hij niet meer beschikbaar vanwege zijn volle agenda. We hebben de Spaanse pianist Alfonso Gómez bereid gevonden zijn plaats in te nemen. Gómez is een prominente vertolker van 20e-eeuwse en nieuwe muziek. Voor het cd-label Kairos, toonaangevend voor nieuwe muziek, maakte hij een magistrale opname van de Vingt Regards. Hij komt voor ons festival speciaal naar Nederland. 

Messiaen begon aan zijn cyclus in 1944, toen Parijs nog door de Duitsers was bezet. Hij voltooide zijn Vingt Regards een jaar later, na de bevrijding.  Het kerstverhaal wordt belicht vanuit allerlei facetten: van de moederliefde van Maria tot een toekomstvisioen waarin Jezus als triomfator op een vurig paard door een woeste lucht met bliksemschichten snelt. 

“No one should be allowed to make music as if he were made of wood. One must reproduce the musical text exactly, but not play like a stone.”

Olivier Messiaen