Woensdag 17 mei 2023, 20:15
Den Haag: Paleiskerk

The People United

The People United Will Never Be Defeated

Reserveer kaarten

Kaartjes:  € 10 – € 27,50

Hanna Shybayeva piano

Programma

Frederic Rzewski

The People United Will Never Be Defeated. 
36 Variaties op een Chileens strijdlied

Na de pauze geven de Haagse beeldend kunstenaars Ingrid Rollema en Suzanne Groothuis een presentatie over de Hope Foundation, die met kunstprojecten Palestijnse kinderen en jongeren steunt. 

Van swing tot meditatieve verstilling

Een van de indrukwekkendste pianowerken uit de twintigste eeuw. Frederic Rzewski schreef in 1975 zijn iconische variatiereeks The People United Will Never Be Defeated. Hij baseerde zijn meesterwerk op het strijdlied El pueblo unido jamás será vencido van het Chileense verzet tegen de dictatuur van generaal Pinochet. Met zijn variaties wilde Rzewski zijn solidariteit tonen. 

Dat mensen met heel verschillende achtergronden zich kunnen verenigen, heeft Rzewski op een magistrale manier naar muziek vertaald. In zijn 36 variaties citeert hij allerlei stijlen, zoals jazz, serialisme, minimalisme en romantiek. Sommige variaties swingen de pan uit, anderen zijn verstild en meditatief. Hij neemt je als luisteraar mee op een enerverende muzikale reis. Het indrukwekkende stuk wordt in één adem genoemd met Bachs Goldberg-Variaties en Beethovens Diabelli-Variaties.

The People United Will Never Be Defeated is een van de lijfstukken van de pianiste Hanna Shybayeva. Zij groeide op in Belarus en emigreerde naar Den Haag, waar zij nog altijd volop actief is, onder andere als pianist van het New European Ensemble. Zij zet zich met hart en ziel in voor dissidente kunstenaars en vluchtelingen uit ​Belarus en is een boegbeeld van de organisatie Music for Belarus.

Hanna Shybayeva in de pers

“​Met een uitzonderlijke power, fantasierijk van kleur en zeer overtuigend.”
Trouw

“​Zij bracht de muziek tot spreken zoals alleen de echt grote artiesten dat kunnen.”
Westdeutsche Zeitung

“​Shybayeva houdt de aandacht vast door de ongelofelijke schoonheid van haar toon en frasering... Sommige luisteraars zullen er tranen van in hun ogen krijgen.”
American Record Guide