Zaterdag 16 oktober 2021, 15:00
Den Haag: Paleiskerk

RONDOM SJOSTAKOVITSJ

Muzikale dagboeken

geweest

Kaartjes:  € 10 – € 27,50

Animato Kwartet

Programma

Dmitri Sjostakovitsj 

Strijkkwartet nr. 1 in C, opus 48
Strijkkwartet nr. 3 in F, opus 73
Strijkkwartet nr. 7 in fis, opus 108

Schoonheid overwint

Zijn strijkkwartetten zag Sjostakovitsj als muzikale dagboeken, waarin hij zijn meest persoonlijke gedachten kon verwerken. Slechts sporadisch liet hij los wat tijdens het componeren door zijn hoofd speelde. Hij gunde musici hun eigen belevingswereld. Sjostakovitsj schreef zijn Eerste kwartet in 1938, kort nadat hij bij Stalin in ongenade was gevallen. Het kwartet is geen politiek commentaar, maar een terugblik op zijn kindertijd. Het fenomenale Derde kwartet uit 1946 beschouwde Sjostakovitsj als een van zijn beste stukken: naar eigen zeggen een ode aan de schoonheid die altijd overwint. Zijn Zevende kwartet schreef hij als in memoriam aan zijn eerste vrouw, die in 1954 stierf. 

De strijkers van het Haagse Animato Kwartet vormen een van de veelbelovendste jonge strijkkwartetten in ons land. De violist Tim Brackman was artist in residence van het kamermuziekfestival van Janine Jansen. 

De Jury Dutch Classical Talent over het Animato Kwartet
“Vier topspelers met een bruisende energie, ze pakken je in vanaf de eerste noot! Het kwartet staat in dienst van elkaar en de muziek.”

“What you have in your head, put down on paper. The head is a fragile vessel.” 

Dmitri Shostakovich