Donderdag 25 november 2021, 20:15
Den Haag: Paleiskerk

pop-upconcert

Goodbye Gagliano!

geweest

Kaartjes:  € 10 – € 27,50

Joe Puglia viool

Ellen Corver piano


Programma

Claude Debussy

Vioolsonate in g-klein, L. 140

Klaas de Vries 

Uit Spiegelpaleis: 
Terug … opnieuw beginnen

Franz Schubert 

Fantasie voor viool en piano in C-groot, D. 934

Spiegelpaleis

De violist Joseph Puglia komt – samen met zijn vaste duo-partner Ellen Corver – naar de Paleiskerk om afscheid te nemen van zijn Italiaanse Gagliano-viool, waar hij na een bruikleen van vele jaren zijn laatste concerten op speelt. Hij koos een toepasselijk programma met stukken waarin terugblik en afscheid het thema vormen.

Vlak voor zijn dood schreef Debussy als zwanenzang zijn Vioolsonate. Hij componeerde dat onvergetelijke meesterwerk als een hommage aan de Franse barokmeesters, die hij bewonderde. Ook Klaas de Vries blikt terug in Spiegelpaleis: naar de muziek van Schubert. Voor dezelfde bezetting als Schuberts Octet, met een extra piano, schreef hij zijn meesterlijke ensemblestuk. Een van de opvallendste delen is Terug … opnieuw beginnen voor viool en piano waarin de violist minutenlang zijn losse g-snaar aanstrijkt en de pianist met wisselende akkoorden die ene noot telkens van kleur laat veranderen. Een fascinerend effect.

Van Schubert zelf spelen Joseph Puglia en Ellen Corver de overrompelend virtuoze Fantasie in C-groot, waarin Schubert een prachtige reeks variaties op zijn afscheidslied Sei mir gegrüsst heeft verwerkt. Jij die van mij werd weggerukt, ik groet jou is een van de strofes. 

“These are the final concerts on my Gagliano violin which I’ve been playing on for 9 years.  I am taking the opportunity to say goodbye, but also to begin a search for my next violin: my next musical voice.  In my search I'll be documenting and sharing the process, taking composers and audience on board who are going to help me reflect on what I find along the way.  Please join me to say goodbye to my old violin and learn more about the next phase of my musical life!”

Joseph Puglia