Donderdag 14 oktober 2021, 20:15
Den Haag: Paleiskerk

Rondom Sjostakovitsj

Fratres

geweest

Kaartjes:  € 10 – € 27,50

Pieter van Loenen viool
Tobias Borsboom piano

Igor Stravinsky

Divertimento: Le Baiser de la fée

Arvo Pärt

Fratres

Dmitri Sjostakovitsj

Vioolsonate in G, opus 134

Klezmer en Bach

Met hun cd-debuut The Silence Between zetten de violist Pieter van Loenen en de pianist Tobias Borsboom zichzelf stevig op de kaart. De cd kreeg in de pers jubelende recensies. De twee Haagse musici spelen de vioolsonate die Sjostakovitsj in 1968 schreef voor David Oistrakh. In dit rijkgeschakeerde stuk klinkt Joodse klezmer door, maar ook een hommage aan Bach: het slotdeel is een indrukwekkende chaconne.

Sjostakovitsj componeerde zijn vioolsonate in een periode van culturele dooi. Die maakte het mogelijk dat Igor Stravinsky in 1962 na tientallen jaren zijn geboorteland kon terugzien. Jeugdherinneringen aan het Mariinsky Theater in Sint-Petersburg, waar zijn vader zong, haalde Stravinsky op in Le Baiser de la fée. Dit ballet uit 1928 met eigenzinnige Tsjaikovski-bewerkingen vatte hij samen in een sprankelend divertimento voor viool en piano. In 1977 schreef Arvo Pärt Fratres, een van zijn beste werken.

Pieter van Loenen en Tobias Borsboom in de Pers

“Van Loenen staat soeverein, vol zelfvertrouwen op het podium en met zijn diep muzikale spel neemt hij iedereen mee in zijn verhaal (Jury Dutch Classical Talent).”

“Van Loenen en Borsboom hebben een ongekend sterke synergie (De Volkskrant).”

"Wat een flexibele, klank- en taalgevoelige vertolkers zijn dit … Zwijg en luister (Bas van Putten in de Groene Amsterdammer).”