Zaterdag 16 oktober 2021, 20:15
Den Haag: Paleiskerk

RONDOM SJOSTAKOVITSJ

Britten en Sjostakovitsj:
twee geestverwanten

geweest

Kaartjes:  € 10 – € 27,50

Ekaterina Levental mezzosopraan
Jacobien Rozemond viool
Doris Hochscheid cello
Frans van Ruth piano

Programma

Lera Auerbach 

Selectie uit 24 preludes, opus 24

Benjamin Britten 

Sonate voor cello en piano in C, opus 65

Dmitri Sjostakovitsj 

Suite op gedichten van Alexander Blok voor sopraan en pianotrio, opus 127

Een hechte vriendschap

Sjostakovitsj was hecht bevriend met Benjamin Britten, die hij had leren kennen dankzij de cellist Mstislav Rostropovitsj, die zo’n beetje alle prominente componisten van zijn tijd strikte voor nieuw cellorepertoire. Britten voltooide in 1961 zijn Cellosonate voor Rostropovitsj.   

Zes jaar later componeerde Sjostakovitsj voor de cellist zijn Suite op gedichten van Alexander Blok, voor sopraan en pianotrio. In oktober 1967 ging de cyclus in première tijdens de herdenking van de Oktober Revolutie van 1917. De autoriteiten zaten componisten kennelijk minder dicht op de huid dan voorheen. Want uitgerekend Alexander Blok had na de revolutie lucht gegeven aan zijn teleurstelling over de in zijn ogen mislukte omwenteling.

De musici in de pers

“Indrukwekkend …  een prachtige mezzo, perfecte dictie en sterke présence (NRC  over Ekaterina Levental).”

“De uitvoeringen van het duo ademen groot elan en onvoorwaardelijke inzet (de Volkskrant over de pianist Frans van Ruth en de cellist Doris Hochscheid).”

“Ik durf gerust te stellen dat we hier te maken hebben met een eenmalig fenomeen. Dit moet u gehoord hebben (Luister over Jacobien Rozemond).”

“It is cruel, you know, that music should be so beautiful. It has the beauty of loneliness of pain: of strength and freedom. The beauty of disappointment and never-satisfied love. The cruel beauty of nature and everlasting beauty of monotony.” 

Benjamin Britten