Liza Ferschtman playing violin solo
Zondag 18 december 2022, 19:30
Den Haag: Paleiskerk

Drie solo’s in de paleiskerk

Bachs complete sonates en partita’s

geweest

Kaartjes:  € 10 – € 29,50

Liza Ferschtman viool

Programma

Johann Sebastian Bach

Sei soli a violino senza basso accompagnato: 
De zes sonates en partita’s voor viool solo
Sonate nr. 1 in g-klein, BWV 1001
Partita nr. 1 in b-klein, BWV 1002
Sonate nr. 2 in a-klein, BWV 1003
Partita nr. 2 in d-klein, BWV 1004
Sonate nr. 3 in C-groot, BWV 1005
Partita nr. 3 in E-groot, BWV 1006


Concert met twee pauzes

Een adembenemend avontuur

“Een inspirerende ontdekkingsreis, een adembenemd avontuur.” In de kranten verschijnen vijf-sterren-recensies met superlatieven als Liza Ferschtman op één avond de complete sonates en partita’s van Bach speelt. Ruim twee uur sublieme muziek in een concert met twee pauzes. Liza Ferschtman vertolkt Bach zo meesterlijk dat je nooit het idee krijgt in een marathonconcert verzeild te zijn geraakt. Geen detail ontsnapt aan haar aandacht. Haar Bach zingt, spreekt en danst. Zij liet zich inspireren door Rachel Podger, Walter van Hauwe en Anner Bylsma – coryfeeën uit de oude muziek – en brengt Bachs barokke klankwereld vol overtuigingskracht naar deze tijd. Haar Guarneri-viool stemt Liza op 415 herz. 

Liza Ferschtman was als artistiek leider jarenlang het boegbeeld van het Delft Chamber Music Festival. Wij signaleerden dat zij de complete cyclus tot voor kort alleen in Utrecht en Londen zou spelen en besloten anderhalve maand voor onze concertdatum de cyclus naar Den Haag te halen. Classical NOW! wil snel inspelen op de actualiteit. 

Zielsreflecties in alle kleuren van de regenboog
Bach voltooide zijn zes sonates en partita’s rond 1720, dus ongeveer 300 jaar geleden. Wenneke Savenije vat de universele zeggingskracht van Bachs Zes solo’s mooi samen. “Wat een gelaagdheid, wat een complete kosmos aan mogelijkheden heeft Bach in notentaal weten te vangen! Wat een ontzagwekkende verhalen zijn er te beluisteren in Bachs universele noten. in de beweeglijke stemmen en tegenstemmen, die zijn ondergebracht in de majestueuze structuren. Bachs spirituele muziek biedt zielsreflecties aan de luisteraar in alle kleuren van de regenboog.”

“​​Bij de solowerken van Bach is de bijzonderheid dat je muziek in je eentje kunt maken die zo ongelooflijk compleet is … Bij Bach is altijd alles perfect.”

Liza Ferschtman