The viola player Dana Zemtsov
Zaterdag 11 februari 2023, 20:15
Den Haag: Paleiskerk

Drie solo’s in de paleiskerk

Bach versus Paganini

Reserveer kaarten

Kaartjes:  € 10 – € 27,50

Dana Zemtsov altviool

Programma

Johann Sebastian Bach

Chromatische Fantasie, BWV 903
Bewerking voor altviool van Zoltán Kodály en Mikhail Kugel

Igor Stravinsky

Elegie

Krzysztof Penderecki

Cadenza

Mikhail Kugel

Prelude-Ysaÿe

Johann Sebastian Bach

Chaconne
Uit Partita nr. 2 voor viool solo, BWV 1004

Henri Vieuxtemps

Capricccio in c-klein, opus 55 Hommage à Paganini 

Niccolò Paganini

La molinara
Paganini’s berucht virtuoze variatiereeks in een bewerking voor altviool van Mikhail Kugel

Machtige toon en meeslepende vertelkracht

Ze krijgt lof voor haar “machtige toon en meeslepende vertelkracht (NRC).” Dana Zemtsov is een van de boeiendste altviool-solisten van dit moment. Haar vertolkingen zijn briljant, vol vuur en leven, en profiteren van het donkere en complexe timbre van haar instrument.

In haar soloprogramma zet zij Bach tegenover Paganini. Beide componisten gebruikten hun verbeeldingskracht om de speelmogelijkheden van de viool uit te breiden. Bach maakte de viool meerstemmig en meerkleurig in zijn iconische Zes sonates en partita’s voor soloviool, die hij rond 1722 voltooide. Een ruime eeuw later veroverde Niccolò Paganini het Europese muziekleven met zijn ongekend virtuoze spel. 

Sommmigen doen Paganini’s muziek af als uiterlijk vertoon. Ten onrechte. Zijn muziek is rijk en complex. La molinara, destijds een populair liedje, nam hij als thema voor duizelingwekkende variaties, waar alleen de grootste violisten zich aan wagen. Dana Zemtsov durft het zelfs aan de variaties op de grotere altviool te spelen en geeft Paganini een rijker geschakeerd kleurenpalet.

“​​​​Behalve een van de grootste altviolisten is Mikhail Kugel ook een heel bijzonder mens. Hij heeft het imago van de altviool, die altijd als een oninteressant begeleidingsinstrument werd gezien, veranderd door er virtuoze en briljante stukken voor te schrijven. Hij maakt er een solo-instrument van met dezelfde waarde als een viool of cello!”

Dana Zemtsov