Zaterdag 28 augustus 2021, 19:30
Den Haag: Paleiskerk

POP-UPCONCERT

130 jaar Van Gogh

Geweest

Kaartjes:  € 10 – € 27,50

Trio Basilova | Fridman | Napolov
Helena Basilova piano
Maya Fridman cello
Konstantyn Napolov slagwerk

Programma

Molly Joyce

Acht liederen

Martin Francesco Mayo 

Korenveld met kraaien

Christiaan Richter

Droplets II

Aart Strootman

Obscure Atlas СГ-3

Korenveld met kraaien

Met hun onalledaagse ensemble openen ze nieuwe klankwerelden. Konstantyn Napolov, Helena Basilova en Maya Fridman spelen slagwerk, piano en cello. Een combinatie waar vrijwel geen componist ooit iets voor schreef. Daar brengen de drie musici snel verandering in. Ze musiceren zo hecht samen dat componisten voor hen graag in de pen klimmen. Voor het Van Gogh Jaar 2020 lieten twee componisten zich inspireren door de bijzondere bezetting van het trio en door de schilderkunst van Vincent van Gogh. De Amerikaanse componiste Molly Joyce vertaalde het iconische schilderij Korenveld met Kraaien naar muziek. De Venezolaan Martin Francisco Mayo baseerde acht instrumentale liederen op de briefwisseling van de schilder met zijn broer Theo. 

Een muzikale reis naar het middelpunt van de aarde
De Franse schrijver Jules Verne was een tijdgenoot van Van Gogh. Met zijn roman Reis naar het middelpunt van de aarde schreef hij een bestseller. Het verhaal is nog steeds science fiction, want slechts via een boorgat kunnen we doordringen tot onder de aarkorst. De Russen bereikten in 1989 het diepste punt ooit: op 12.262 meter onder het aardoppervlak, op het noordelijke schiereiland Kola, aan de grens met Finland. Daar zouden ze volgens urban legends op niets minder dan de poorten van de hel zijn gestuit. ‘СГ-3’ was het codewoord voor die plek. De componist Aart Strootman vroeg zich af: hoe klinkt het daar? Hij reisde in zijn verbeelding van de exosphere naar de aardkern, met de thermosphere, mesosphere, stratosphere, troposphere en aardkorst als tussenstations. Met Obscure Atlas СГ-3 schreef hij een pakkende muzikale reis: een intrigerend meesterwerk.

“​​​​​Overdrijf het essentiële, laat het voor de hand liggende vaag … De nacht is vaak levendiger en kleurrijker dan de dag.”

Vincent van Gogh