Music For Change

10 mei 2023 – ​Het programma van  Music For Change  dat op 19 mei wordt uitgevoerd tijdens festival The People United van Classical NOW! is samengesteld door pianiste Hanna Shybayeva (Belarus), celliste Maya Fridman (Rusland) en percussionist Konstantyn Napolov (Oekraïne). De drie musici wonen en werken al sinds lange tijd in Nederland, maar voelen zich nog altijd sterk verbonden met hun geboortelanden, waar het bestaan compleet overhoop is gehaald.

Protesten
Belarus staat bekend als een van de weinige Europese landen met een jarenlange dictatuur. In de zomer van 2020 ontketenden de Belarussische autoriteiten tegen de eigen bevolking een golf van geweld. Vreedzame protesten tegen de zoveelste frauduleuze verkiezingsuitslag werden neergeslagen met bruut politieoptreden. Duizenden mensen verdwenen in de gevangenissen. Vele dissidenten zitten tot op de dag van vandaag opgesloten, veroordeeld voor verzonnen misdaden, zonder juridische bijstand. Duizenden mensen moesten hun land ontvluchten om aan vervolging te ontkomen. Dit heeft geleid tot een sterke oppositiebeweging van Belarussen in West-Europa en een culturele beweging. In ballingschap toont de oppositie dat de Belarussische bevolking zucht onder het schrikbewind in hun land.

Russisch geweld
De Russische invasie in Oekraïne veroorzaakte in februari 2022 binnen de internationale gemeenschap een schokgolf. Ook in Rusland ging een ongekend aantal mensen de straat op uit protest tegen het Russische geweld in Oekraïne, met de eis om deze oorlog onmiddellijk te staken. Vele Russische kunstenaars, publiek figuren, maar ook gewone mensen hebben zich krachtig verzet tegen de invasie. Het leidde tot repressie en geweld waar vele Russen onder lijden.

Benefietconcerten
In West-Europa staat het helpen van Oekraïense vluchtelingen prominent op de voorgrond. In de afgelopen maanden zijn tientallen benefietconcerten en evenementen georganiseerd om geld en hulpgoederen voor Oekraïne in te zamelen. Deze concerten zijn vaak het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Oekraïense, Russische en Belarussische musici en kunstenaars.

Het concert van  19 mei, Music For Change,  biedt podium aan de huidige componistengeneratie uit deze gebieden. We laten zien en horen dat muziek uit Oekraïne of Belarus net zo waardevol is als de voor het grote publiek meer bekende muziek uit Rusland. En dat is nodig, want jarenlang werden Belarussische en Oekraïense muziek ten onrechte gezien als niet meer dan een aanvulling op het Russische muziekleven: muziek uit de periferie. Een van de kerndoelen van dit concert is te laten zien dat de drie muziekculturen volstrekt gelijkwaardig zijn. Hanna Shybayeva: “Er klinkt nieuw werk van Kanstantin Yaskou, een van de belangrijkste Belarussische hedendaagse componisten. Zijn Ludus Mobilis omarmt het gevoel van verbondenheid tussen de drie gebieden. Middels improvisatie evolueert het stuk live op het podium, de musici creëren het samen. Oxana Omelchuk componeerde haar Nocturne voor ensemble en elektronica vlak na de eerste Belarussische protesten van 2020. Het stuk verklankt de nachtmerrie, de toestand waarin men verkeerde tijdens die dagen. Toen ik het voor het eerst hoorde, voelde ik dat er direct in terug.”

Kunst verbindt
De oorlog heeft helaas ook mensen uit elkaar gedreven en leidt tot angst, ontkenning van andere culturen en zelfs censuur. We geloven dat kunst voor de samenleving een lichtbaken moet zijn. Daarom willen we een breed publiek kennis laten maken met de drie culturen uit drie buurlanden, die dicht bij elkaar staan, maar ook autonoom zijn, met elk een eigen karakter.

Na afloop van het concert zal pianist Hanna Shybayeva spreken over haar beweging Music For Belarus. Deze beweging is opgericht om, door middel van concerten, musici in diverse landen te verenigen en de samenleving te informeren over de huidige politieke situatie in Belarus. Met het genereren van inkomsten van deze live- én onlineconcerten wil Music For Belarus de politieke gevangenen in Belarus, en hun families, financieel ondersteunen.

Bestel kaarten 
voor music for change