Zondag 22 mei 2022, 20:15
Den Haag: Paleiskerk

rondom Maxim Shalygin

Todos los fuegos el fuego

geweest

Kaartjes:  € 10 – € 27,50

Amstel Quartet  vier saxofoons
Keuris Quartet  vier saxofoons
Maxim Shalygin dirigent

Maxim Shalygin

Todos los fuegos el fuego

Een avondvullend meesterwerk voor acht saxofoons

Volgens de NRC was het in 2019 een van de beste concerten van het jaar. De première van Maxim Shalygins Todos los fuegos el fuego maakte een verpletterende indruk. Shalygin liet zich inspireren door de gelijknamige verhalenbundel van de Argentijnse schrijver Julio Cortázar, waarin een parallel universum door onze alledaagse werkelijkheid heen breekt. Het resulteerde in een  avondvullend meesterwerk voor 8 saxofoons in 8 delen, waarbij elk deel een heel eigen karakter en klankwereld heeft. Je zit op het puntje van je stoel.

Shalygin schreef Todos los fuegos el fuego voor de Nederlandse topensembles Amstel Quartet en Keuris Quartet. De componist houdt van het veelzijdige, mystieke geluid van de saxofoon, het instrument bij uitstek om Cortázars literaire wereld mee te vertalen naar muziek. De schrijver was een bevlogen jazzliefhebber.

De Haags/Oekraïense componist Maxim Shalygin profileert zich als een van de markantste componisten in ons land. Zijn werk klinkt in de prominentste concertzalen en festivals, van het Concertgebouw tot November Music. Shalygin schrijft muziek met een sterke emotionele zeggingskracht en een spirituele inslag. Hij schroomt niet de grenzen van de ratio te overschrijden. Daarbij vindt hij naar eigen zeggen waarheid en schoonheid, die verfijnde en serene noten, maar ook weerbarstige en zelfs verontrustende muziek kan opleveren.

Maxim Shalygin in de pers

“Een zelf dirigerende Shalygin klaarde de klus met vlag en wimpel, in een idioom waarin de meest uiteenlopende stijlelementen een wonderlijke symbiose aangaan … Bijgestaan door een fenomenaal spelend Keuris en Amstel Quartet kneedde Shalygin het allemaal tot een volmaakt logisch en vastberaden betoog: zó en niet anders (NRC over Shalygins Todos los fuegos el fuego).”

“Adembenemend (De Volkskrant over Canto d’inizio e fine, gekozen als een van de beste cd’s van 2019).”

“Verpletterend. Adembenemend. Het is niet moeilijk om het meest indrukwekkende concert in November Music aan te wijzen. Dat was het vurige Todos los Fuegos el Fuego van Maxim Shalygin, geschreven voor acht saxofoons. Ze speelden zaterdag meer dan een uur lang met bijna bovenmenselijke toewijding en beheersing … De muziek was intens, wisselde van ingetogen schoonheid tot droog ratelende ritmes en barse, brute samenklanken. Een aangrijpende belevenis, daar waren de toehoorders het wel over eens (Brabants Dagblad).”

“Creativity is an unconscious act of insanity, in a burst of which the truth is born. No matter how beautiful or disgusting it may seem to people far from madness, its value is beyond doubt, both for the author and for those able to sense its invisible beauty. After all, gratitude for endless trials and suffering brings joy and blissful emptiness …” 

Maxim Shalygin