Zaterdag 12 maart 2022, 15:00
Den Haag: Elandstraatkerk

rondom messiaen

Livre du Saint-Sacrement (reprise)

geweest

Kaartjes:  € 10 – € 27,50

Bert den Hertog orgel

Olivier Messiaen

Livre du Saint-Sacrement

Dit concert komt tot stand in samenwerking met Stichting Orgel Elandstraatkerk.

Devotie, mystiek, duisternis en opstanding

Devotie, mystiek, duisternis, opstanding en extase. Met deze motieven maakte Olivier Messiaen van zijn laatste cyclus Livre du Saint-Sacrement een monument in de orgel­literatuur. Het spelen van deze rijkgeschakeerde muziek vraagt van een organist het afleggen van een meesterproef. Bert den Hertog ging in december die uitdaging aan op het orgel van de Elandstraatkerk: een grandioos instrument waarop de klankpracht en kleurenrijkdom van Messiaens muziek optimaal tot hun recht komen. Zijn recital maakte diepe indruk. 

Met veel plezier presenteren we livre du Saint-Sacrement opnieuw, nu als slotconcert van ons festival Rondom Messiaen.Messiaen voltooide zijn twee uur durende cyclus in 1985. Hij bekroonde daarmee zijn orgeloeuvre en zijn werk als organist. Back in 1931 kreeg hij als organist een aanstelling aan de Église de la Sainte-Trinité in Parijs. Zelfs nadat hij internationaal furure maakte als een van de grootste componisten van zijn tijd, bleef hij op zondagen de kerkdiensten opluisteren met zijn orgelspel, tot vlak voor zijn dood in 1992.

“I give bird songs to those who dwell in cities and have never heard them, make rhythms for those who know only military marches or jazz, and paint colors for those who see none.”

Olivier Messiaen