Vrijdag 25 februari 2021, 20:00
Den Haag: Kloosterkerk

rondom messiaen

Dromen als Messiaen

geweest

Kaartjes:  € 10 – € 27,50

Geerten van de Wetering orgel
Marcel Wierckx videoprojecties
Johan Luijmes visuele vormgeving 

Olivier Messiaen

La Nativité du seigneur (met videoprojecties)

Dit concert komt tot stand in samenwerking met Podium 21.

Een hallucinerende totaalervaring

De organist Geerten van de Wetering speelt Messiaens indrukwekkende orgelcyclus La Nativité du Seigneur. Op het orgel zijn videoprojecties te zien. Die tonen de kleuren die Messiaen bij elke samenklank voor zich zag. Om het kleurenspectrum van zijn muziek tot leven te laten komen, bouwde Marcel Wierckx een ingenieuze video-installatie. Een hallucinerende totaalervaring, in klank en beeld. In de monumentale Kloosterkerk.

De live-gegenereerde beelden zijn gebaseerd op de negen pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890-1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van La Nativité du Seigneur in 1936. Blanc-Gatti, een vriend van Messiaen, was een van de grondleggers van het Musicalisme, een kunststroming waarbij schilders theorieën over het verband tussen klank en kleur in praktijk brachten. Messiaen bezat de gave van synesthesie en vertelde hem welke kleuren hij zag bij zijn muziek.

“I give bird songs to those who dwell in cities and have never heard them, make rhythms for those who know only military marches or jazz, and paint colors for those who see none.”

Olivier Messiaen