Kaartjes: € 27,50
Musici
Ellen Corver piano
Gerrie de Vries sopraan
Slava Poprugin piano
Felicia van den End fluit
Jelmer de Moed klarinet
Ernestine Stoop harp
Niels Meliefste slagwerk
Jelantsje de Vries viool
René van Munster cello
Arie van Beek dirigent
Programma
György Kurtág 1926
Kroó
György in memoriam voor
cello (1998)
Hommages aan Nederlanders
Szókratész
búcsúja (Abschied des Sokrates), Hommage à Job van Eck voor cello (1999-2000)
Merran's
Dream voor piano (1998)
Consolation
sereine - für Renee und die ganze Familie Jonker voor piano (2004)
Johan
van der Keuken in memoriam - Csalog Gábornak voor piano
J.S. Bach: Das alte Jahr vergangen ist, BWV 614, Hommage
à Reinbert de Leeuw voor twee piano’s (2010)
...tot ziens Jan... (hommage aan Jan van Vlijmen) voor twee piano’s
What is the word Op. 30B voor stem en piano (1991)
Suite voor piano (1943)
Klaas de Vries 1944
Sonate voor piano (1961)
Solo voor altklarinet uit A King Riding
Hölderlin Liederen voor stem en piano
(1990-91/2025) Nederlandse première van de complete cyclus
Pianoconcert – versie voor piano, fluit, klarinet, harp,
slagwerk, viool en cello (1998 rev. 2003)
Dit concert is een coproductie met société Gavigniès, die de totstandkoming van het concert mogelijk heeft gemaakt, en vindt plaats tijdens Festival Dag in de Branding, dat van 21 tot en met 23 maart in het teken staat van Klaas de Vries.
Klaas de Vries (80) en György Kurtág (99) hebben een gezamenlijk werkzaam leven van zo’n 140 jaar. Het is ontzagwekkend wat zij in die decennia bijeen hebben geschreven: divers, grensverleggend, diepgravend, beeldschoon en baanbrekend. In drie blokken brengt een keur aan gespecialiseerde musici een ode aan hun werk. De pianiste Ellen Corver speelt in het programma een centrale rol.
Zij werkte nauw samen met grootheden als Karlheinz Stockhausen en György Ligeti. Met Kurtág heeft zij al jarenlang een hechte band. Klaas de Vries schreef speciaal voor haar zijn pianoconcert, dat in dit concert klinkt in de versie met sextet.
Het eerste blok is gewijd aan Kurtág. Centraal staat zijn band met Nederland. Van 1997 tot 1999 woonde hij met zijn echtgenote Márta in Amsterdam, en heeft hij vele musici met zijn aanwezigheid en lessen aan conservatoria geïnspireerd. Ellen Corver speelt een reeks hommages die Kurtág heeft opgedragen aan Nederlanders die belangrijk voor hem zijn geweest. Het eindigt met Kurtágs Beckett-toonzetting What is the word in de versie voor stem en piano, uitgevoerd door Gerrie de Vries, de echtgenote van Klaas. Kurtág is, zacht uitgedrukt, erg precies als het op de uitvoering van zijn muziek aankomt, en jarenlang achtte hij geen enkele zangeres in staat om What is the word uit te voeren. Dat veranderde toen hij een cassettebandje van Gerrie de Vries hoorde. Sindsdien is het een lijfstuk van haar.
Het tweede blok combineert jeugdwerken van De Vries en Kurtág (uit respectievelijk 1962 en 1943, geschreven toen ze 17 en 16 waren) met de première van de voltooide versie van de Hölderlin-liederen voor stem en piano.
Het derde blok staat in het teken van het pianoconcert dat De Vries in 1998 componeerde, in de gereviseerde versie met sextet uit 2003. Het programma omvat bovendien een korte documentaire over het verblijf van Kurtág in Nederland, met filmbeelden uit 1998 en hedendaagse terugblikken van Nederlanders met wie hij heeft samengewerkt.