Vrijdag 17 november 2023, 20:15
Den Haag: Paleiskerk

pop-upconcert

Contrasten

Reserveer kaarten

Kaartjes:  € 27,50

Coraline Groen viool 
Jelmer de Moed klarinet 
Rik Kuppen piano  

Programma

Béla Bartók  
Rhapsody nr. 1 voor viool en piano, Sz. 87 (1928) 
Béla Bartók
Roemeense dansen, Sz. 56 (1915) 
Igor Stravinsky
Valse-Tango-Ragtime uit L'Histoire du Soldat (1918)
Darius Milhaud
Suite voor viool, klarinet en piano, opus 157b (1936) 
George Gershwin  
Three Preludes voor Piano (1926)
Charles Ives  
Largo voor viool, klarinet en piano (1902) 
Leonard Bernstein   
Sonate voor klarinet en piano (1941-1942) 
Béla Bartók  
Contrasts, Sz. 111 (1938)

In Full Swing

Jazz, tango en andere dansmuziek bliezen zo’n honderd jaar geleden nieuw leven in de composities van steeds meer componisten. Klarinettist Jelmer de Moed, violiste Coraline Groen en pianist Rik Kuppen spelen een kleurrijk programma waarin swing alle ruimte krijgt.Centraal staat Constrasts, het geniale trio voor viool, klarinet en piano dat de Hongaarse componist Béla Bartók schreef voor de legendarische jazzklarinettist Benny Goodman. Twee dansdelen omramen een middendeel met spannende nachtmuziek. 

Bartók liet zich inspireren door de suite voor dezelfde bezetting van zijn collega Darius Milhaud, gebaseerd op toneelmuziek over een soldaat die lijdt aan geheugenverlies. Ook Stravinsky schreef muziek bij een toneelstuk over een soldaat, die zijn viool aan de duivel verkoopt. In L’Histoire du soldat liet Stravinsky ragtime, een wals en een tango klinken, muziek die hij hoorde in Parijse clubs.

Bartók ging luisteren op het platteland naar musicerende boeren en zigeuners. Hij verwerkte hun muziek in zijn composities, waaronder zijn Roemeense dansen en zijn virtuoze Eerste rhapsodie voor viool en piano. In een avond met door dansmuziek en jazz geïnspireerde klassieke muziek mogen de drie swingende Preludes van Gershwin niet ontbreken, net zomin als de Klarinetsonate van Leonard Bernstein.

Coraline Groen won in 2020 het Oscar Back Concours, “stijlvol en met eigenheid (NRC).” Jelmer de Moed valt op als “een geraffineerde performer (Jury Dutch Classical Talent).” Rik Kuppen musiceert “mooi en genereus (Volkskrant).”