Donderdag 25 april 2024, 20:15
Den Haag: Paleiskerk

pop-upconcert

Kafka-Fragmente

bestel kaarten

Kaartjes:  € 27,50

Keren Motseri sopraan 
Joseph Puglia violin 

Programma

György Kurtág  
Kafka-Fragmente (1985-1987)

 “Met een onbevreesde techniek verkent Motseri alle hoeken van Kurtágs extreme klankwereld. Als in het laatste deel zomaar een walsje verschijnt, vullen Motseri en Puglia de ruimte met meer flair dan een Weens strijkorkest. Een moment later dendert een abstract stukje Oost-Europese volksmuziek de danssalon binnen, dat de virtuoze Puglia woest en passievol uit zijn viool sleurt. Motseri en Puglia spelen alsof ze zich samen in eenzelfde droom bevinden.”
De Volkskrant *****    

Een iconisch meesterwerk

Je luistert ademloos en op het puntje van je stoel. De concerten van de sopraan Keren Motseri en de violist Joseph Puglia zijn een belevenis. Op het podium dagen ze elkaar uit om drama op te zoeken maar ook de subtielste nuances, waar het moet op de rand van de stilte. Een langgekoesterde wens gaat in vervulling: ze vertolken György Kurtágs Kafka-Fragmente. Een meesterwerk van de inmiddels 98-jarige Hongaarse componist en een iconisch stuk uit de twintigste eeuw. De twee musici zijn twee keer naar Boedapest afgereisd om met de perfectionistische Kurtág intensief aan het stuk te werken. 

Diepe lagen
De Kafka-Fragmente bestaan uit 40 korte delen, elk gebaseerd op fragmenten uit brieven, dagboeken en verhalend proza van de Tsjechisch/Joodse schrijver Franz Kafka. De cyclus is een introspectieve reis naar Kafka's wereld, waarbij elk fragment de verklanking is van een eigen emotie en sfeertekening.

Muziek die het uiterste vraagt
Kafka-Fragmente vraagt het uiterste van beide musici. Van de sopraan een breed vocaal bereik, extreme dynamiek en een grote reikwijdte van expressie om  Kafka’s teksten recht te doen, vaak grenzend aan het theatrale. De violist moet een groot scala aan technieken gebruiken, ook voorbij de conventies van het traditionele vioolspel. Het is aan Keren Motseri en Joseph Puglia meer dan toevertrouwd.

Keren Motseri en Joseph Puglia in de pers

“​​Keren Motseri was de ster van de avond.” 
Trouw

“​​Violist Joe Puglia brengt ons in bijna-trance met expressief knarsende én bloedmooie viooltonen.” 
De Volkskrant