Web Analytics

 

 

 

“Verbijsterd bleven we na afloop in de zaal zitten … we hadden moeite om ons los te rukken uit de betoverende, bijna hallucinerende sfeer … Het is totaaltheater op het hoogste niveau!”

Emmy Verhey

Zo 22 augustus 2021, 21:30 uur

Den Haag: Paleiskerk (volle maan)

Pierrot lunaire 2.01

Ekaterina Levental mezzosopraan

Ensemble Nomad tape

Chris Koolmees regie

 

Programma

Arnold Schönberg
Pierrot Lunaire

Een productie van LEKS Compagnie

Geweest

Den Haag: Paleiskerk

Pierrot Lunaire 2.01

Een indrukwekkende tour de force … een gave mezzo, perfecte dictie en sterke présence.” Vier sterren zette de NRC boven de jubelende recensie van La Voix Humaine en Quarantaine met Ekaterina Levental, de voorstelling die we samen met OPERA2DAY en LEKS Compagnie presenteerden in de Koninklijke Schouwburg. Pierrot Lunaire 2.01 is niet minder indrukwekkend muziektheater, met filmprojecties. Te zien na zonsondergang bij volle maan. Het best denkbare moment voor Pierrot Lunaire van Arnold Schönberg.

Ruim een eeuw geleden alweer zette Schönberg de symbolistische gedichten over de maanzieke clown Pierrot op muziek met hallucinerend nieuwe klanken. Collega-componisten als Puccini en Debussy stonden vol bewondering versteld van zoveel klankmagie. De sopraan Ekaterina Levental en theatermaker Chris Koolmees maken van
Pierrot Lunaire een solo-performance in een interactieve filminstallatie. Schönbergs muziek voor instrumentaal ensemble klinkt vanaf band. De geprojecteerde beelden reageren op het spel van Pierrot, die als magiër het beeld met haar bewegingen bestuurt.

Pierrot Lunaire 2.01 is een unieke solo-performance in een interactieve installatie, die romantische 19e-eeuwse poëzie, moderne 20e-eeuwse muziek en hedendaagse interactieve technieken combineert.

Pierrot Lunaire wordt beschouwd als een kantelpunt in de ontwikkeling van de moderne muziek in de 20e eeuw. Deze klassieker blijft fascineren door zijn tweeslachtigheid: tussen spraak en zang, comedy en tragedie, ironie en hysterie, mysterie en banaliteit, traditie en avant-garde, tussen romantiek en verlichting. Ondanks die schijnbare complexiteit ervaar je in Pierrot Lunaire de wereld van het cabaret, en is het stuk een prototype voor de hedendaagse performancekunst.

De NRC over La Voix Humaine

Vorig jaar juli presenteerde Classical NOW! samen met OPERA2DAY en LEKS Compagnie La Voix Humaine en quarantaine. Een van de eerste post-lockdownvoorstellingen in de Koninklijke Schouwburg. De NRC zette vier sterren boven de recensie.
“Het tweeluik is een indrukwekkende tour de force van mezzosopraan Ekaterina Levental, die de voorstelling alleen draagt … Regisseur Chris Koolmees actualiseerde de telefoonconversatie treffend tot een Facetimegesprek met slecht netwerk, wat de frustraties van de vrouw maar al te invoelbaar maakt. We zien Leventals expressieve gezicht uitvergroot op scherm, nu eens hysterisch getourmenteerd, dan weer gelift door vergeefse hoop. Die uitersten dragen de voorstelling, en wat geeft Levental er met haar gave mezzo, perfecte dictie en sterke présence indringend stem en gezicht aan.”

Classical NOW!

Festivals

(Pop-up)concerten

Muziektheater

Postadres

Classical NOW!

Arnhemsestraat 62

2587 SW  Den Haag

Sponsors en subsidiënten