Web Analytics

 

 

 

“Een indrukwekkende tour de force van mezzosopraan Ekaterina Levental … Regisseur Chris Koolmees actualiseerde de telefoonconversatie treffend tot een Facetimegesprek.”

 

NRC ****

Do 2 en vrij 3 juli 2020, 19:30

Den Haag: Koninklijke Schouwburg

La Voix Humaine en Quarantaine

Ekaterina Levental mezzosopraan

Yoram Ish-Hurwitz piano (tape)

Chris Koolmees regie

 

Een social distancing-versie van Francis Poulencs ‘La voix humaine’

Een coproductie met LEKS Compagnie en OPERA2DAY

La Voix Humaine Facetime

Eenzaam in haar kamer voert een vrouw een videochat met haar ex, die de volgende dag gaat trouwen met een ander. Wanhopig doet zij een laatste poging om haar relatie te lijmen. Hij is zwak, hij liegt en zij weet dat. Onvermijdelijk koerst zij af op een definitieve breuk.

 

Theatermaker Chris Koolmees vertaalde La Voix Humaine naar deze corona-tijd waarin velen alleen dankzij beeldbellen hun dierbaren kunnen zien. Hij laat in zijn versie van Jean Cocteaus beroemde theatermonoloog – door Francis Poulenc weergaloos verklankt – geen telefonerende vrouw op het toneel verschijnen, maar een webcamgirl. Een glansrol voor zangeres en performer Ekaterina Levental.

 

Een doorlopende selfie

De vrouw staat symbool voor de mens die onthecht raakt van de samenleving door beeldschermen en smartphones. Via een interactief scherm – de spiegel op haar kaptafel – houdt zij de verbinding met de buitenwereld intact. De voorstelling is een doorlopende selfie. Het beeld in de spiegel wordt meer dan levensgroot boven het toneel geprojecteerd. De grens tussen fantasie en werkelijkheid lost op, net als in onze nieuwe media met ‘alternatieve waarheden’.

 

Voorafgaand aan La Voix Humaine speelt Ekaterina Levental de theatermonoloog Spuug, die Jibbe Willems schreef voor theatergroep Oostpool.

Den Haag: Koninklijke Schouwburg

De NRC over La Voix Humaine

“Het tweeluik is een indrukwekkende tour de force van mezzosopraan Ekaterina Levental, die de voorstelling alleen draagt: Poulencs pianopartij (uitstekend gespeeld door Yoram Ish-Hurwitz) is een soundtrack waarmee ze zo nauw interageert dat je een livepianist nergens mist. … Regisseur Chris Koolmees actualiseerde de telefoonconversatie treffend tot een Facetimegesprek met slecht netwerk, wat de frustraties van de vrouw maar al te invoelbaar maakt. We zien Leventals expressieve gezicht uitvergroot op scherm, nu eens hysterisch getourmenteerd, dan weer gelift door vergeefse hoop. Die uitersten dragen de voorstelling, en wat geeft Levental er met haar gave mezzo, perfecte dictie en sterke présence indringend stem en gezicht aan.”

 

Classical NOW!

Festivals

(Pop-up)concerten

Muziektheater

Postadres

Classical NOW!

Arnhemsestraat 62

2587 SW  Den Haag

Sponsors en subsidiënten