Web Analytics

 

 

“De muziek onderscheidt zich door de waanzinnige pianistische veeleisendheid waarin de lyrische zangmelodieën meestal zijn ingebed. De manier en het niveau waarop Levental en Peters de boodschap overbrengen, maken grote indruk.”

 

Erik Voermans in Het Parool

Zo 10 mei 2020, 14:30 (livestream)

Schiedam: Westvestkerk

Een hommage aan Nikolai Medtner

Ekaterina Levental mezzosopraan

Frank Peters piano

 

Liederen van Nikolai Medtner

Presentatie van de eerste cd in een vijfdelige cyclus met alle liederen van de Russische componist Nikolai Medtner.

Schiedam: Westvest Kerk

Medtners liederen herontdekt

De Rus Nikolai Medtner (1880–1951) schreef 107 wondermooie liederen. Dat ze vrijwel nooit worden gezongen is volkomen onterecht. De mezzosopraan Ekaterina Levental en de pianist Frank Peters kwamen op het lumineuze idee om Medtners liederen compleet op te nemen: een primeur op vijf cd’s. De eerste cd van hun cyclus zouden ze bij ons ten doop houden tijdens een liedrecital in Sociëteit de Vereeniging. Maar de corona-crisis gooide ook onze plannen overhoop. Als alternatief presenteerden we de cd-presentatie als webcast, in samenwerking met de musici.

 

Nikolai Medtner is een componist met fanatieke fans. Ze reizen voor concerten met zijn muziek door heel Europa. Als een blok vallen ze voor zijn muzikale wereld vol poëzie en nostalgie. Het risico om ook een Medtner-verslaving op te lopen is groot als je wat vaker luistert naar zijn romantische pianoconcerten, kamermuziek, liederen en pianowerken. Het is onweerstaanbare muziek. Grootheden als Rachmaninov en Horowitz koesterden Medtner niet voor niets als een lievelingscomponist.

 

Volstrekt eigen werelden

Ook voor Ekaterina Levental en Frank Peters is Medtner een favoriete componist: “Medtners muziek openbaart een volstrekt eigen wereld. Hij was een architect die met klank diamanten kon slijpen. Profetisch, integer, eigenwijs, verstild, maar ook wild en stuurs zocht hij naar de essentie van zijn waarheid.”

 

“Zijn liederen vertegenwoordigen iets heel bijzonders. Het is fascinerend om te beluisteren hoe de melodieën en harmonieën uit de piano worden getrokken. Vandaag, bijna 70 jaar na de dood van Medtner, willen wij ervoor zorgen dat Medtner zich niet voor niets zijn leven lang heeft opgeofferd voor een magistraal oeuvre, zonder te denken aan succes. Zijn muziek is doordrongen van de kracht van zijn machtige geest en de schoonheid waarin hij geloofde. Wij ontdekten er een nieuw leven in. Dat willen we graag delen.”

Beluister de eerste Medtner-cd van Ekaterina en Frank. Wilt u hun Medtner-project steunen? Bestel de cd dan rechtstreeks bij hen via deze link.

Classical NOW!

Festivals

(Pop-up)concerten

Muziektheater

Postadres

Classical NOW!

Arnhemsestraat 62

2587 SW  Den Haag

Sponsors en subsidiënten