Web Analytics 

“I give bird songs to those who dwell in cities and have never heard them, make rhythms for those who know only military marches or jazz, and paint colors for those who see none.”

 

Olivier Messiaen

rondom messiaen

Vrijdag 25 februari 2022, 20:00

Den Haag: Kloosterkerk

dromen als messiaen

Geerten van de Wetering orgel

Marcel Wierckx videoprojecties

Johan Luijmes visuele vormgeving

 

Programma

Olivier Messiaen
La Nativité du seigneur (met videoprojecties)

 

Dit concert is een co-productie met Podium 21.

Een hallucinerende totaalervaring

De organist Geerten van de Wetering speelt Messiaens indrukwekkende orgelcyclus La Nativité du Seigneur. Op het orgel zijn videoprojecties te zien. Die tonen de kleuren die Messiaen bij elke samenklank voor zich zag. Om het kleurenspectrum van zijn muziek tot leven te laten komen, bouwde Marcel Wierckx een ingenieuze video-installatie. Een hallucinerende totaalervaring, in klank en beeld. In de monumentale Kloosterkerk.

De live-gegenereerde beelden zijn gebaseerd op de negen pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890-1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van La Nativité du Seigneur in 1936. Blanc-Gatti, een vriend van Messiaen, was een van de grondleggers van het Musicalisme, een kunststroming waarbij schilders theorieën over het verband tussen klank en kleur in praktijk brachten. Messiaen bezat de gave van synesthesie en vertelde hem welke kleuren hij zag bij zijn muziek.

Geerten van de Wetering speelt Fête Dieu van Hendrik Andriessen.

Classical NOW!

Festivals

(Pop-up)concerten

Muziektheater

Postadres

Classical NOW!

Arnhemsestraat 62

2587 SW  Den Haag

Sponsors en subsidiënten