Web Analytics“I write music, it’s performed. After all, my music says it all. It doesn’t need historical and hysterical commentaries. In the long run, any words about music are less important than the music.”

 

Dmitri Shostakovich

rondom sjostakovitsj

Vrijdag 15 oktober 2021, 17:00

Den Haag: Paleiskerk

Bach als inspiratiebron

Nikola Meeuwsen piano

 

Programma

Dmitri Sjostakovitsj
Pianosonate nr. 2 in b, opus 61

Johann Sebastian Bach
Partita nr. 6 in e, BWV 830

Wars van uiterlijk vertoon

In 1943 terwijl de Tweede Wereldoorlog Rusland ontwrichtte, schreef Sjostakovitsj een van zijn meest lucide stukken: de Tweede pianosonate. Het stuk weerspreekt het populaire idee dat Sjostakovitsj slechts soundtracks zou hebben gecomponeerd bij de actuele gebeurtenissen in zijn land. Dusdanig wars van uiterlijk vertoon is de sonate, dat vrijwel geen pianist hem speelt. Volkomen ten onrechte volgens de jonge Haagse pianist Nikola Meeuwsen, die door de NRC is getipt als een van de grootste jonge muziektalenten in ons land.

 

In de Tweede pianosonate hoor je terug dat Bach voor Sjostakovitsj een belangrijke inspiratiebron was. Hij componeerde net als Bach 24 preludes en fuga’s in alle toonsoorten. Maar ook de dansante suites en partita’s zette Sjostakovitsj graag op de lessenaar van zijn vleugel. Die stukken hebben een duidelijk stempel gezet op de heldere textuur en de vitale ritmische drive in de sonate. Nikola Meeuwsen besluit zijn recital met Bachs rijke en overrompelend diepzinnige Zesde partita.

Dmitri Sjostakovitsj speelt acht van zijn preludes en fuga’s.

Classical NOW!

Festivals

(Pop-up)concerten

Muziektheater

Postadres

Classical NOW!

Arnhemsestraat 62

2587 SW  Den Haag

Sponsors en subsidiënten